close
България

¾ от фирмите плащат бонуси за Коледа

pari

 

3-ма от 4-ма собственици на фирми са готови да раздадат бонуси на работниците и служителите си преди коледните и новогодишните празници, съобщава „Монитор“.

„Имайки предвид сегашната ситуация на пазара на труда и добрата година, която се очертава като ръст на производството, продажбите и на БВП може да се очаква делът на фирмите, които ще раздадат бонуси да е по-високо от миналата 2016-та, когато той беше над половината“, прогнозира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По време на празниците голяма част от хората ще разчитат именно на бонусите и на спестяванията си за покриване на разходите. Това пък смята финансовият консултант Тихомир Тошев.

„Вече няма настроения за вземане на заеми, които да се изхарчат за броени дни и след това да се изплащат дълги месеци наред и да увеличат рисковете от задлъжняване“, обясни той.

По думите му засега не се забелязва нарастване на търсенето на потребителски кредити за тази цел. Според него това се дължи на ръста на доходите, което позволява на хората да се справят с повишените разходи за празниците без да им се налага да теглят заеми. Други експерти пък пресмятат, че средно всяко домакинство ще се охарчи с по около 230 лв. само за коледни и новогодишни подаръци. Тошев прогнозира обаче, че към края на декември все пак може да се очаква лек ръст на тегленето на заеми или по-често използване на кредитните банкови карти с цел купуване на подаръци.

„Това ще си позволят основно домакинства, които не са успели да заделят достатъчно средства и са решили да купят по-скъпи подаръци. Може би тези кредити ще бъдат на стойност от 1000 до 2000 лв.“, смята експертът и добавя, че делът на подобни заеми ще бъде не повече от 2-3 на сто от всички потребителски кредити, които ще бъдат изтеглени през последния месец на годината. Относно състоянието на пазара на ипотечни заеми, Тошев прогнозира, че за 2017 г. се очаква ръст от малко над 15%.

„Годината беше много силна в сегмента и броят на взетите кредити се увеличи. Средното ниво на изтеглената сума за цялата страната е около 100 хил. лв. Основно ипотеки се сключват за покупка на апартаменти в десетте най-големи града в България“, обясни финансовият експерт.