close
България

Авиомузей Бургас бе открит на 90-годишнината на Летището

1

Авиационният музей беше официално открит в деня, в който се навършват 90 години от създаването на Летище Бургас и 70 години българска гражданска авиация.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира до входа на Аеропорта и в непосредствена близост до кв. „Сарафово“. Всеки посетител може да стигне до там и с автобус на градския транспорт.

Церемонията стартира с обиколка на летището и награждаване на бивши служители-ветерани за приноса им към развитието на аеропорта от главния изпълнителен директор на Фрапорт България Улрих Хеппе и директора на Летище Бургас Георги Чипилски.

„През последните години инвестирахме много средства в Летище Бургас, но има нещо, което е по-важно от тази инвестиция – това сте вие, бившите служители и тези, които работят на летището.“, сподели директорът на Фрапорт България Улрих Хеппе и благодари за доброто сътрудничество на Община Бургас.

„За да е стабилна една сграда, тя трябва да има здрави основи. Част от дългогодишното развитие и успехите на Летище Бургас през всички тези години е Калин Барзов.“, заяви кметът Димитър Николов  и връчи почетното отличие на Общината „Ключът от кулата“ на бившия директор на аеропорта.

„Идеята на Община Бургас за създаване на авиомузей е от много години. Водихме активна кореспонденция с Министерството на транспорта, Областна управа, Фрапорт България и Летище Бургас. Благодаря и на всички общински съветници, които ни гласуваха доверие и средства, за да успеем да го реализираме. Най-новата туристическа атракция на Бургас е възможност за децата да се запознаят със славната история на българската авиация, а защо не, някои от тях след време да станат следващото поколение български летци, парашутисти или авиационни инженери. Авиомузеят е и признание към пилотите и всички, които през годините са допринесли за развитие на родната авиация.“, допълни кметът Димитър Николов.

Гостите разгледаха „експонатите, които оживяват“. С очила за виртуална реалност влязоха в ролята на пилоти и управляваха самолет, посетиха ултравиолетовата стая, гледаха прожекция на реален видео от полет на специалните екрани.

В Авиомузей Бургас може още да се види 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията като пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др.

За празничната атмосфера на събитието се погрижи певецът Любо Киров.

На откриването на музея на авиацията присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители от Бургаски регион, общински съветници, бивши и настоящи служители на Летище Бургас и др.

Музеят на открито разполага с 9 летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

Сред тях може да видите най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята МиГ-21, наричан още „Гълъб на мира“, „Балалайка“ или „Молив“. Той е бил над 50 години на служба в родната авиация, както и в още 30 държави по света.

Тук е и най-широко разпространеният самолет по време на войната във Виетнам МиГ-17. Той е и първият руски самолет, способен да постига близка до свръхзвуковата скорост.

Авиомузей Бургас днес /30 юни/ ще работи с вход свободен до 20.00 часа.

Програмата включва детска работилница за изработване на хартиени самолети и хвърчила, демонстрация на макетите, изложба с рисунки на летателни апарати и награждаване на децата, участвали в първото събитие, организирано и проведено на територията на Авиомузея – пленера за рисунка на самолети.

От утре /1 юли/ музеят ще работи без почивен ден от 08.00 до 20.00 часа. Билетът за индивидуално посещение през летния сезон е 6 лв. и 4 лв. от октомври до юни. Ученици и пенсионери – 4 лв. през лятото и 2 лв. през останалите месеци. Семейните билети ще са на цени от 12 и 8 лв., а деца до 6 год. и хора с увреждания ще влизат безплатно.