close
България

Бойко Борисов поиска НСО да върне джиповете на държавните горски предприятия

boiko-djip

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов и поиска на държавните горски предприятия да бъдат върнати превозните средства, които са били предоставени на службата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

За охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата. Автомобилите са използвани също и за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове.

„Тези коли са държавна собственост, те изпълняват държавни задачи… Нищо порочно няма. Това са държавни разходи”, обясни пред БТВ зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Според него било по-добре джиповете да се купуват от горските стопанства, вместо да се използват допълнителни средства за нови автомобили. Той обаче не успя да даде логично обяснение каква е разликата между това парите да бъдат извадени от стопанствата или от бюджета на НСО, който догодина ще е 37 млн. лв.

„Джиповете са били важни са за нуждите на стопанството, но НСО е държавна служба с по-голям приоритет”, обясни Костов. Той посочи, че за председателството на България на ЕС трябва да има 28 комплекта автомобили, вкл. и бронирани.

От думите му стана ясно, че и тази покупка би могла да се направи по същия начин. /trud.bg