close
България

Борисов: Веднага започваме да екстрадираме мигранти

boiko-borisov

Още следващия месец десетки афганистанци от бежанския лагер в Харманли ще бъдат екстрадирани. Това обеща премиерът в оставка Бойко Борисов. Той отиде на място в центъра за настаняване на мигранти, където от вчера има бунтове заради поставянето му под карантина.

„Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип. Вече има поръчан самолет за Афганистан, който ще лети през декември“, каза Борисов пред „Нова телевизия“.

Министър-председателят в оставка уточни, че няма да бъде подминат нито един от мигрантите, който е участвал във вандалските действия. На всекиго ще бъдат повдигнати обвинения, но преди това да стане ще трябва да се гледат видеозаписи, за да се установи самоличността на разбунтувалите се чужденци.

Борисов предупреди гражданите да внимават какво публикуват в социалните мрежи, защото призивите за саморазправа с мигрантите може да донесат много големи проблеми.
„Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки. Мрежите на „Ислямска държава“ много внимателно следят и „Фейсбук“, и това, което излиза по новините“, добави Борисов.

Бунтът на мигрантите започна вчера по обяд, след като в началото на седмицата лагерът в Харманли беше затворензаради притеснения от разпространение на зарази. От полицията уточниха, че ще започнат да допускат бежанци в града, след като лекари прегледат всички настанени в лагера.

През деня мигрантите обстрелваха с камъни жандармерията, която се разположи около центъра за настаняване. Бяха запалени и много гуми. Вечерта напрежението ескалира, което наложи влизането вътре в лагера на десетки полицаи.Водните оръдия на жандармерията също бяха използвани.

В безредиците са ранени четирима полицаи. Над 40 са задържаните до момента мигранти. Бойко Борисов е разпоредил на главния прокурор Сотир Цацаров да започнат огледи в района от следователи и прокурори.