close
България

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, смята Радев

radev

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев, след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география. Това е сложен процес – ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте. Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент, каза още той.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни.

„Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център“, поясни той.

Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това. Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция.

„Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети“, добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени. /offnews.bg