close
България

Български ученици обраха медалите на състезание по математика в Южна Корея

334523

С три златни, девет сребърни медала, първо място в Отборното класиране и Overall се завръщат възпитаници на Софийската математическа гимназия от Южна Корея.

Българските деца мериха знания с 650 свои връстници от близо 20 държави от цял свят по време на Седмото международно състезание по математика WMTC 2016. Състезанието се проведе от 23 до 27 ноември в Южна Корея с участието на общо 75 отбора от САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други. България бе представена достойно от два отбора на Софийската математическа гимназия.

Учениците бяха разпределени в две различни възрастови групи – Junior (ученици до 12 годишна възраст) и Intermediate (ученици до 16 годишна възраст). Състезанието бе в три етапа: индивидуален, отборен и щафета.

Учениците във възрастова група Junior се класираха на първо място в общото класиране, на първо място в отборното класиране и взеха един златен и пет сребърни медала в индивидуалното класиране.

Учениците във възрастова група Intermediate се класираха на четвърто място в общото класиране, на второ място в отборното класиране и взеха два златни и четири сребърни медала в индивидуалното класиране.

Утре с гордо вдигнати глави и медали на гърдите се прибират златният медалист Иван Тагарев от 6 г клас, и сребърните медалисти – Андрея Христова и Борис Петруняшев от 6 а клас, Антония Илиева и Благо Гунев от 6 г клас и Константин Илиев от 7 г клас. Учители и ръководители на учениците са Илия Костов и Мария Томова.

Деветокласниците Евгени Кайряков и Иво Петров се прибират на родна земя със златни медали. А съучениците им от 8 д клас Анна Михалкова, Ева Кортезова, Светлин Лалов и Иван Георгиев от 8 б клас – със сребърни медали.

Учител на учениците от 9 клас е Илиана Цветкова, а учители на учениците от 8 клас и ръководители на отбора са Елена Киселова и Ваня Данова.

Пред БГНЕС директорът на СМГ, която е сред най-предпочитаните и най-добрите училища у нас, Антони Стоянов, поздрави учениците и учителите за успеха им в Южна Корея. Той съобщи, че утре ще посрещне медалистите на летище София, които се прибират сутринта с полет на турските авиолинии и ще донесат още слава за престижната гимназия. /БГНЕС