close
България

Бюджет 2017 мина на първо четене в НС

parlament

Бюджет 2017 мина на първо четене в парламента. Той бе приет със 102 „за“, 58 „против“, 11 „въздържал се“. Атака и БДЦ дадоха рамо на макрорамката за следващата година.

До приемането на бюджета се стигна след призив на финансовия министър в оставка Владислав Горанов.

Няма нито една причина, от която да се срамуваме от настоящия бюджет, заяви на финала на скучните дебати Владислав Горанов. Няма нито една грешка в него. Това е бюджетът на българските граждани, те имат нужда от него. Подкрепете този добър бюджет, настоя финансовият министър.

Бюджетът за 2017 година гарантира запазването на едно от най-ниските нива на облагане в ЕС, каза финансовият министър по време на дебатите. Той увери, че няма да се натрупват нови дефицити или да се увеличава дългът.

БСП критикуваха, че нито едно евро не е влязло в българската икономика. Те са недоволни от замразените плащания.

По време на дебатите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че пред страната стояли предизвикателствата на правителствената криза. Именно затова бил важен бюджетът и в него да има консенсус. Такъв липсвал между системните партии. Понеже това не се случи, ние няма да подкрепим този бюджет, заяви Карадайъ.

Той осъди всяка проява на популизъм в бюджета. По думите му времето изисквало политиците да определят мястото си в системата.

И по време на днешните дебати патриотът Димитър Байрактаров поиска увеличение на минималната пенсия. Това щяло да има ефект върху потреблението.

Всеки вкаран лев в увеличаване на доходите на българските пенсионери носи минимум 3 нови лева в българската икономика, изчислил е Байрактаров. Само това разкрива над 150 хиляди нови работни места и дава ръст на икономиката с около 1,4 %, според патриота. Не било вярно, че в държавата няма пари за увеличение на пенсиите. /news.bg