close
България

Вирусен хепатит върлува из Бургаско

hepatit

Бум на вирусен хепатит през последните месеци се забелязва в Бургаска област. Само за миналата седмица – от 12-ти до 18-ти септември, броят на заразените е 9, показа справка на Флагман.БГ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

От началото на август регистрираните в региона са общо 36. През юли дори имаше и смъртен случай – жена от община Бургас, на възраст между 55-59 г., почина след боледуване.

Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. От петте различни хепатитни вируси (A, B, C, D и E), само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване.
Хепатит A е остро инфекциозно заболяване на черния дроб. Заболяването обикновено се разпространява чрез консумиране на храна или вода, замърсена със заразени фекалии. Инфекцията може да се разпространи също и чрез близък контакт със заразен човек.

Обикновено броят на заболелите се увеличава през лятото и есента. За да не се инфектираме с вируса на хепатит А, е необходимо да спазваме висока лична хигиена, затова хепатит А е наречен „болест на мръсните ръце”. /flagman.bg