close
България

Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение

nenchev

Второ обвинение за военния министър в оставка Николай Ненчев.

Военноокръжната прокуратура в София го обвини за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен.

Обвинението на Ненчев е за това, че като министър на отбраната от 19 декември 2014 г. до 26 януари миналата година в съучастие като подбудител, умишлено склонил тогавашния директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв., съобщават от прокуратурата.

Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването по делото продължава.

Министърът на отбраната в оставка заяви на излизане от Военно-окръжната прокуратура, че злоупотреби с обществените поръчки за униформи за армията и източване на предприятието Интендантско обслужване е имало преди той да застъпи на министерския пост.

В обвинението си Ненчев вижда атака заради това, че с дейността си е засегнал големи икономически интереси. Ненчев не коментира в детайли за какво точно му е повдигнато обвинението с аргумента, че предстои да се запознае с материалите на Военно окръжната прокуратура.

Според адвоката на Ненчев, Петър Божков, обвиненията към военния министър в оставка са дирижирани. Ненчев заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров обслужва интересите на лица, които го атакуват. /dariknews.bg

 

Снимка: БГНЕС