close
България

В Българово отбелязват празнично Световния ден на водата

den-na-vodata

Световният ден на водата за шеста поредна година ще бъде отбелязан в гр. Българово, община Бургас. Организатори на събитието са Кметство гр. Българово, Читалище „Съгласие 1905“, Основно училище „Васил Левски“ и Пенсионерски клуб „Тодор Първанов“.

За 2019 година организаторите се обръщат към българските корени, водата вплетена в българския фолклор. Водата в преданията, легендите, приказките и наричанията. Водата в народните обичаи и традиции. Затова тази година темата на конкурса е „Жива вода“.

Желанието е малки и големи, стари и млади да открият и опишат – легенди, ритуали, обичаи свързани с водата от своя роден край, град или село да разкажат легенда или фолклорен празник с водата.

Да направят възстановка на народни игри или народни обичаи свързани с водата. Любителите на изобразителното изкуство и рисуването, на фотографията могат да представят своите рисунки, картини или снимки по темата.

Темата за водата и фолклора е тема, която може да провокира идеи и решения, разкази и игри. Организаторите очакват предложения от деца и възрастни, както от град Българово, така и от цялата страна. Отбелязването на Световния ден на водата и конкурса „Жива вода“ ще се състои на 23 март 2019 година /събота/ от 11,00 часа в Читалище „Съгласие-1905“ гр.Българово.

Участниците ще са разделени на групи :

1.      Разказ, легенда, наричания на водата и фолклора.

2.      картина, рисунка, снимка за водата и фолклора.

3.      Възстановка на обичай, пиеса или друга кратка театрална форма за водата и фолклора.

Наградите за всяка група ще имат финансово и материално измерение.

Участниците могат да изпращат своите работи на адрес:   Българово „Читалище – Съгласие 1905″ ул.“Първи май“ № 1 до 20 март 2019 година – 17,00 часа.

Отбелязването на Световния ден на водата 2019 в Българово ще се проведе под патронажа на   Ивелина Василева – председател на комисията по околна среда и води в Народното събрание.