close
България

В Спешното в Нова Загора искат жива охрана

lekar

Жива охрана в Спешното отделение на новозагорската болница искат медиците, след като техен колега беше пребит по време на дежурство. Това е четвърти случай на агресия само за няколко месеца.

Медиците се страхуват да работят. На смяна са два екипа, но когато са на адрес, тук остава един дежурен с един паник бутон.

„Естествено,че се страхуваме, обикновено сами оставаме, пациентите са изключително агресивни“, споделят работещите в Спешното отделение.

„Те влизат на тълпи и ние нямаме механизъм ,по който да ги изкараме отвътре и да си вършим нормално работата“, обясни Венци Василев, шофьор на линейка.

На ден оттук минават над 50 пациенти, а болницата обслужва близо 50 000 души. Според медиците агресията е всекидневие. Дни преди жестокия побой над фелдшера е нападнат лекар.

Медиците поискаха жива охрана в спешното отделение. Пребитият на 14 февруари фелдшер заяви, че ще съди 19-годишният си нападател. По случая е образувано досъдебно производство.

Само преди дни друг лекар също е бил нападнат в Спешното отделение.

„Нападна ме и ме удари в гърба, в главата”, разказва д-р Иван Василев. Той обяви, че нападателите трябва да получават ефективни присъди. „Не могат да пипат хора, които им помагат”, категоричен беше лекарят. /bTV