close
България

ГДБОП задържа престъпна група, занимавала се с незаконна продажба на оръжие

gdbop-policiq

Организирана шестчленна престъпна група за придобиване и незаконна продажба на оръжия е задържана на територията на столицата, сред задържаните е и ръководителят на групата.

Операцията е реализирана в петък вечерта, след продължително разследване, проведено от служители на ГДБОП под наблюдението на прокуратурата, съобщиха от МВР. Престъпната група, в която има и чужди граждани, е действала изключително конспиративно. Това е наложило провеждането на много внимателни оперативни действия, в които са били включени и служители от ДАТО. Разследването е извършено в непрекъсната координация със Специализираната прокуратура. Групата е задържана в момент на сделка в столицата. При последвалите претърсвания на 7 адреса са иззети 50 картечни пистолета „Узи“, други пистолети – различни марки, оптика, 250 патрона, скимиращи устройства, над 21 000 евро, монети с нумизматична стойност. Работата по документирането на престъпната дейност на задържаните продължава. Назначени са експертизи.

Главният секрета на МВР главен комисар Георги Костов обобщи, че в последните години това е най-голямото количество намерено и иззето незаконно оръжие. Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешов обяви решението на главния прокурор да награди екипите от прокурори и спецполицаи, работили по случая. /БГНЕС