close
LifeStyle

Дерматолог: Фактор 30 не е достатъчен на морето

slynce-zagar

В големи жеги, ако все още сме в града, фактор 30 ни е достатъчен. Но ако сме на морето, ни трябва поне фактор 50+. Хората с по-тъмна кожа, които хващат тен по-лесно, не са предпазени от ултравциолетовите лъчи и рак на кожата, както се твърди. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“. Тя и доц. Рая Иванова обясниха в студиото на „България сутрин“ как да предпазим кожата и сърцето през лятото. „Увлечени от хубавата емоция, ние като че ли забравяме за защитата и за това, че тя е на всеки 2 часа, което е голям проблем. Просто трябва да погледнем UV индекса, има го навсякъде. Безопасните са само 1 и 2. Само тогава можем да не си слагаме фотозащита и това се случва някъде вече в късните часове. Иначе 5,6 и 7 изискват добра фотозащита“, каза дерматологът и изтъкна, че в сряда UV индексът в страната е бил 8, което означава, че кожата може много лесно да изгори.

Безспорно пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-уязвими и затова се насочват към кардиологични консултации. Това са пациенти със сърдечна недостатъчност, с артериална хипертония, с исхемична болест на сърцето. Зачестяват и ритъмните нарушения, по-често може да има склонност към артериално налягане във връзка с периферната вазодилатация, за да се компенсира повишеното отделяне на топлиноенергия, каза доц. Рая Иванова. И препоръча на пациентите, които са на терапия с редица медикаменти, трябва да си мерят артериалното налягане редовно, защото може да се наложи редуциране на дозата в по-горещите дни.

Дания прави кампания срещу рака на кожата като стимулира хората, работещи в различни курорти, където почиват датчаните, да ги насочват да си сложат щапка или слънцезащитен крем на плажа, за да не изгорят светлата си кожа. В Гърция също има кампания, ориентирана към грижа за кожата на децата през лятото, посочи д-р Казанджиева. Ходенето на море с малки деца е едно предизвикателство за родителите. При малчуганите важат същите правила както и при големите- ходене на плаж само в сутрешните или часовете след 17 часа, носене на слънзцезащита, шапки и светли дрехи от памучни материи, пиене на много вода. Рязката промяна в температурата на водата също може да предизвика проблеми, категорични са специалистите от „Александровска“. „В горещините трябва да се пият много течности, поне по една чаша на всеки час. Пациентите, които са със сърдечна или бъбречна недостатъчност, да внимават с приема на течности. Водата трябва да се консумира повече. Има заблуда например, че бирата утолява жаждата.  Освен че тялото ни се дехидратира през лятото, то губи и много важни микроелементи, затова трябва да ядем повече плодове и зеленчуци. За препоръчване са по-леките храни“, коментира още доц. Иванова. /puls.bg