close
България

Държавата не дава пари, за да открием корените си

dnk-geni

Д-р Десислава Нешева е един от специалистите, изследващ произхода на българите. През последните 5 години бяха събрани данни за нашия геном от съвременни етнически българи. След това изследванията продължиха с антични проби от прабългари и траки.

„Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго – генетично нямаме допирни точки. Българите са евразийска популация. Тоест, те са европейски тип”, категорична е д-р Нешева.

Изследването, ръководено от проф. Драга Тончева от Медицинския университет, използва най-новите технологии за анализ на ДНК. Част от него е проведено в Италия, която го финансира безвъзмездно с 50 хиляди евро.

Учените от проекта твърдят, че българите са с европейска генетична структура. В кръвта ни няма гени на хуни, татари или монголи, както твърдят някои.

Държавните институции обаче са изоставили проекта и няма средства за неговото продължаване. Изследователите дори са били изнудвани: ако заявят, че българите са преки потомци на траките, щяло има пари за научната им работа. Акад. Ангел Гълъбов е категоричен – доказването на подобна версия е „абсурд”.

Българските институции явно не се интересуват от генетичния произход на българите, защото не дават средства за продължаване на изследването. Предстои създаването на дарителска сметка към фонд „13 века България“ за събирането на средства в подкрепа на научния проект. /bTV