close
България

Държавата прави опит да събуди „спящите акции“ в боновите книжки

bonova knijka

Държавата прави опит да събуди „спящите акции“, които милиони от нас купиха при масовата приватизацията. Много от собствениците на бонови книжки не са наясно – притежават ли нещо или не?

Целта на финансовото министерство е да събуди както спящите акции, така и собствениците на бонови книжки като тези, които отлежават в гардеробите някъде.

По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции чрез тези бонови книжки за около 2 милиарда лева.

Масовата приватизация от 1996 мина под мотото „Предприятия за милиарди, създадени с общ труд, ще сменят собствениците си”.

Идеята днес е всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор в рамките на една година. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд.

Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 години. Но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърния фонд.

Според брокери идеята е добра.

„Дори хартията да е изгоряла, да е изчезнала, да не могат да я намерят в гардероба, ако хората дори имат само спомен, че са участвали в масовата приватизация, могат да пороверят дали те нещо притежават”, посочва Димитър Георгиев – брокер.

В момента таксите, които трябва да се платят за прехвърляне на акциите, често пъти са по-големи от стойността им. От Централния депозитар, където се съхраняват данни за всички книжа, коментираха, че таксите ще бъдат намалени.

„Да ги изровят от гардеробите, дюшеците, да се подсетят. Всъщност хората дори и 20 лева да вземат срещу тези акции, ще са им от полза”, отбелязва Васил Големански – изпълнителен директор на Централния депозитар. /bTV