close
България

ЕК наложи глоба и спиране на плащания по програма „Наука и образование”

44333

Еврокомисията прекрати плащания по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Преди седмица той съобщи за нередности в изпълнението на програмата и забавяне в плащанията.

В предупредително писмо ЕК посочва набор от проблеми, в резултат на които се спират междинните плащания, съобщи БГНЕС. „Ако България поиска средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тогава заявените плащания, ще бъдат извършени без препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции”, уточни Денков.

Предвижда се и България да бъде глобена. В писмото на ЕК не се посочва размер на финансовата корекция и той ще бъде определен след преговори с ЕК. Санкцията ще бъде покрита от бюджета на МОН.

Министърът добави, че забележките на ЕК по никакъв начин не засягат съдържанието и структура на оперативната програма. „Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмите”, каза още Денков.

Европейската комисия критикува управлението и изпълнението на програмата вътре в МОН. Един от посочените проблеми е, че в министерството не са ясно разграничени функциите между трите вида звена: това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им. ЕК тези, които получават средства да не могат да влияят на онези, които ги предоставят и да се проверява независимо дали парите се изразходват законосъобразно.

Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова заяви, че писмото и докладът са в резултат на превантивен одит. „Това е нова процедура за ЕК, която има за цел да идентифицира системни пропуски. Това са пропуски в процедурите по управлението на програмата. Одитът идва навреме, тъй като ни дава възможност да отстраним пропуските”, подчерта Крумова. /bTV