close
България

Затварят прохода Шипка за 3-ти март

pametnik-shipka

Въвеждат се временни ограничения на движението на моторни превозни средства във връзка с тържествата по случай 3 март – Националния празник на България. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

От 22.00 часа на 2 март до 17.00 часа на 3 март за движение ще бъде затворен пътят Габрово – Шипка.

От 6.00 до 14.00 часа на 3 март автомобилите ще се движат еднопосочно от Габрово за връх Шипка. Ще бъдат допускани само автомобили, превозващи участници и гости, както и организиран междуградски превоз. Транзитният поток ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката (Хаинбоаз).

От МВР препоръчват на желаещите да се включат в честванията на връх Шипка да използват организирания обществен превоз. Той тръгва от площад „Възраждане“ – първият курс е в 7.30 часа.

Курсовете на автобусите в обратна посока ще започнат в 14.00 часа. Препоръката за ползване на организиран транспорт е заради ограничените възможности за паркиране на МПС под връх Шипка.

Автобусите и микробусите от организирания транспорт ще използват обособените паркинги. Леките коли пък ще бъдат паркирани плътно вдясно на платното за движение в посока Габрово.

Органите на реда предупреждават, че на тържествата няма да се допускат носещи огнестрелно оръжие, пияни и дрогирани, както и такива без документи за самоличност.

В началото на прохода – в района на кантон „Любово“, полицейски служители ще предоставят на всеки шофьор информация за създадената организация на движение. Водачите трябва да знаят, че пътното движение в посока Габрово и Казанлък ще бъде възстановено не по-рано от 14.00 ч. на 3 март.

Пътни полицаи ще указват точното паркомясто за всеки автомобил.

От полицията препоръчват гостите на тържествата да вземат личните си вещи и да не оставят в автомобила ценни предмети, документи и пари. Да не забравят за заключат автомобилите си.

Придвижването към върха ще се осъществява плътно вдясно по пътното платно. Пешеходците ще трябва да се съобразяват с преминаващите автобуси от организирания транспорт и автомобилите на официалните гости на тържествата. Няма да се допуска водачите, на които са показани конкретни паркомяста да продължат движението си към върха. Следващият полицейски пост ще ги връща. Това може да създаде временно затруднение за придвижването на останалите гости.

В Габрово, при необходимост, ще бъде спряно движението от 07.00 ч. до 11.00 ч. по ул. „Скобелевска“, пл.“Възраждане“ и бул. „Априлов“ до пресечката с ул. „Райчо Каролев“.

От полицията призовават стриктно да се спазват изискванията и указанията на органите на реда.