close
България

Затворник осъди държавата за тясна килия без тоалетна

syd

Затворник осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за 4100 лв. обезщетение за тясна килия, без тоалетна в затвора в Бургас. М. Б. е постъпил в затвора на 22 януари 2010 г. за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ от 4,5 г. Излязъл е през януари 2014 г. и подал молба до административния съд в Ямбол с искане за 50 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Според него в затвора не била осигурена минимална квадратура в килията, нямало санитарен възел и постоянно течаща вода в спалните помещения и др. лоши хигиенни условия, заради което е настъпило психическо и физическо увреждане на здравето му, и на човешкото достойнство.

От показания на свидетели по делото през периода, докато М. Г. е лежал, килията в която са били настанени е била с размери 4 на 5-6 м. Имало е между 21 до 27 затворници, като на моменти са стигали до 30. В спалното помещение е имало 9 легла на по три етажа. Не е имало тоалетна и течаща вода, поради което през нощта затворниците са ходили по нужда в кофа.

Съдът се е съобразил с пилотното решение на Европейския съд по правата на човека, според което лишаване от достатъчна жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможности за човешко общуване, се считат за изтезания, жестоко или нечовешко отношение. „Хуманна среда не е възможна без непосредствен достъп до тоалетни помещения. Подлагането на задържаното лице на срама да се облекчава в кофа в присъствието на неговите съкилийници, както и да присъства когато общата кофа е използвана от тях, не може да се възприеме като необходимост, също е унижение“, се казва в решения по дела на Европейския съд срещу България.

Съдът в Ямбол прие, че за престоя в затвора от 41 месеца моралните вреди могат да се обезщетят с по 100 лв. на месец или общо 4100 лв., като решението не е окончателно и може да се обжалва. Други двама затворници от Бобов дол, с доживотни присъди, обаче загубиха на първа инстанция делата си.

Бисер Манолов е поискал от ГД „Изпълнение на наказанията“ 24 000 лв. заради това, че затворническата администрация връщала храна и документи, предназначени за него., но съдът отхвърли иска му. Малин К. пък настоява за 10 хил. лв. обезщетение заради престоя си в затвора във Варна, където нямало санитарни условия в килията, и тя била под 4 кв. м. Съдът в Кюстендил обаче уточнява, че задължението за минимум 4 кв. м площ на един затворник влиза в сила през 2019 г. Двамата осъдени не са успели и да докажат влошаване на физическото или психическото си здраве в резултат на бездействието на затворническата администрация. /24chasa.bg