close
България

Затвор за сливналия, нападнал и обрал мъж в Бургас

syd

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас съдът наложи наказание от 7 г. и 8 м. „лишаване от свобода“ на Енчо Д. (на 28 г. от гр. Сливен, живущ в гр. Бургас). Той е подсъдим за това, че на 18.08.2016 г., около 05.00 часа, в гр.Бургас, на ул. „Хр.Ботев“, срещу сградата на ОД МВР – Бургас, в условията на опасен рецидив, в съучастие, като съизвършител с Райчо Илиев (на 27 г.), отнел чужди движими вещи – мъжки кожен портфейл, с намиращи се в него пари и вещи на обща стойност 552 лева, от владението на пострадалия Пламен В., с намерение противозаконно да ги присвои, като за това употребил сила – след като Илиев хваща неочаквано отзад зад гърба пострадалия и му извива ръцете, а Енчо Д. издърпва от левия джоб на панталона му портфейла, ведно с намиращите се в него вещи и пари и побягва – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр.чл. 29, ал. 1, б. „А“, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

На 18.08.2016 г. около 03:00 часа пострадалият се намирал на площада пред сградата на Община Бургас, където бил заговорен от Енчо Д. и Райчо Илиев. Те му поискали пари за кафе и той им дал. Тогава те видели, че в портфейла му има пари. Изчакали пострадалият да се отдалечи и тръгнали след него, без той да ги забележи. Около 05:00 часа, на ул. „Христо Ботев“, срещу сградата на ОД на МВР-Бургас го настигнали. Райчо Илиев хванал пострадалия неочаквано зад гърба и му извил ръцете, след което Енчо Д. издърпал портфейла от джоба на Пламен В. Двамата побягнали. Те били задържане по-късно от полицейските служители.
По отношение на Райчо Илиев наказателното производство е прекратено, тъй като той е починал през м. ноември 2016 г.

Със същата присъда на Енчо Д. е наложено и допълнително наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“. То се прибавя, тъй като подсъдимият е извършил престъпното деяние в изпитателния срок на свое условно предсрочно освобождаване, по наложена му друга предходна осъдителна присъда. Така общото наказание на Енчо Д. става 8 години и 5 месеца.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да се обжалва пред Апелативния съд в града.