close
България

Златни пясъци и Приморско ще имат нови пречиствателни станции

prechistvatelni-stancii

Проектът за изграждане на нова пречиствателна станция за вода в Златни пясъци вече е готов и скоро ще започне да се изпълнява, това обяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева, съобщава БНТ. Подобно съоръжение ще има и в Приморско.  Според нея много скоро повечето курорти по българското Черноморие ще имат пречиствателни станции и проблемът с изхвърлянето на отпадни води директно в морето ще се разреши. Изказването й е провокирано заради класацията, според която България е най-предпочитаната туристическа дестинация от руснаците. Руските туристи са редовни посетители на нашето Черноморие, но благодарение на по-чистата вода в последно време, все повече се увеличава броят им.

„След изграждането на пречиствателна станция в Златни пясъци и Приморско започва и подготовката за колектор между Равадиново и Созопол. Трябват ни още пари за подобно съоръжение в Ахелой“, допълни още Василева. Тя заяви, че предстои да започне изграждането на водния цикъл в Асеновград, а след това и в Добрич. Общо над 1.3 млрд. лв . европари ще бъдат разпределени за подобни проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат ВиК дружествата, които ще работят в тясно сътрудничество с общините.

Министърът на околната среда и водите отбеляза, че бюджетът за следващата година е консервативен и очаква да бъде гласуван от парламента. Основен приоритет на следващото правителството обаче според Василева е съдебната реформа.