close
България

Иманярско съкровище в лек автомобил откриха митнически служители на МП Лесово

Snimka_Moneti

Голямо количество от общо 317 старинни монети, пръстени и бронзови фигури в лек автомобил откриха митнически служители от екип на митническа мобилна група при проверка на Митнически пункт Лесово.

Колата е пристигнала на българския митнически пункт в посока от Турция за България на  14.02.2019 г. Шофьорът и неговият спътник  са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Екип на митническа мобилна група е селектирал автомобила за щателна митническа проверка. Митническите служители откриват при проверката укрити в автомобила 283 старинни монети, 29 бронзови фигури  и 5 пет пръстена.  Артефактите, предмет на контрабандата, са задържани.

Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от териториален отдел „Митническо  разузнаване и разследване Южна морска“ в ГД „Митническо разузнаване и разследване“ на Агенция „Митници“, под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

По случая Окръжна прокуратура – Ямбол е задържала за срок до 72 часа турския гражданин Хасан О. и Мерал А. (с българско и турско гражданство). Те са обвинени за това, че са пренесли през границата на страната, без знанието и разрешението на властите, предмети за търговски цели в големи размери- 283 старинни монети, пет пръстена и 29 фигурки, на обща стойност около 50 000 лв. – престъпление по чл.242, ал.1, б.„д“ и б.„е“ от НК.

Предстои (в следващите дни) Окръжна прокуратура – Ямбол да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“, спрямо обвиняемите.