close
Свят

„Ислямска държава“ се е изтеглила напълно от провинция Алепо

apelo

„Ислямска държава“ (ИДИЛ) се е изтеглила напълно от сирийската провинция Алепо, предадоха Ройтерс и АФП, като се позоваха на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Изтеглянето беше потвърдено и от сирийски военни източници.

Същевременно ИДИЛ успя да си върне голям квартал в югоизточната част на сирийския град Ракка. Става въпрос за гъстонаселения „Ас Сенаа“, чийто контрол изгуби на 12 юни. Ислямистите използвали тунели и атакували бойците на Сирийските демократични сили с помощта на дронове с експлозиви и атентатори камикадзе, каза Рами Абдел Рахман, директорът на Центъра за наблюдение на човешките права.

Според британската аналитична фирма „Ай Ейч Ес маркит“ (IHS Markit) за последните две и половина години ИДИЛ е изгубила 60% от територията, която беше превзела, и 80% от приходите си.

Територията на самопровъзгласилия се през юни 2014 г. халифат на ИДИЛ е намалял от 90 хил. квадратни километра през януари 2015 г. до 36 200 квадратни километра през юни 2017 г., твърди аналитичната фирма.

Месечните приходи на групировката също са намалели драстично – от 81 млн. долара през второто тримесечие на 2015 г. на 16 млн. долара през второто тримесечие на 2017 г.

Международна антиджихадистка коалиция, оглавявана от САЩ, нанася въздушни удари срещу джихадистите в Ирак и Сирия от лятото на 2014 г. По суша битката срещу джихадистите в Ирак се води от иракските сили, а в Сирия – от Сирийските демократични сили, които са кюрдско-арабски антиджихадистки сили, подкрепяни от Запада.

„Възходът и падението на ИД се характеризираха с бърза експанзия, последвана от продължително западане. Три години след провъзгласяването на така наречения халифат на ИД, е очевидно, че този проект за управление се провали“, констатира Кълъмб Страк, експерт по Близкия изток в „Ай Ейч Ес маркит“.

Онова, което е останало от халифата, може да се разпадне преди края на годината и той да бъде сведен до изолирани градски зони, които ще бъдат отнети от контрола на ИДИЛ през 2018 г., допълва експертът.

Относно спада в приходите на ИДИЛ друг анализатор на британската фирма – Лудовико Карлино, казва, че това може да се обясни със намаляването на всички източници на финансиране на групировката, включително от добива на петрол, конфискациите, налагането на данъци и други незаконни дейности. /bTV