close
България

Камилата Бейби е новото попълнение на зоопарка в Бургас

1

Семейството на зоопарка край Бургас се увеличи с още един член – камилата Бейби, която пристигна от европейски зоопарк. Тя е само на 9 месеца, но е много любвеобилна и кротка. Тази зима се оказа изключително успешна за стопаните на зоопарка, в който само за няколко месеца, се озоваха десетки бебета от различни животински видове.

„Бейби е камила от рода Бактриана двугърба, с произход от Монголия или Азия. Животното пристигна от Унгария”, каза собственикът на зоопарка Кръстьо Дъбов пред NOVA.

Дебелият й кожух ще й помогне бързо да се адаптира към родния климат. Тя е само на 9 месеца, но вече обича контактите с хора. Идеята е, през почивните дни, когато има много малки посетители в зоопарка, те да могат свободно да общуват с камилата. За това обаче е необходимо време и Бейби първо трябва да опознае обитателите в зоопарка.

Ново поколение са създали и носатите мечета. Част от тях вече са заминали за зоопарк в Гърция.

Малко кенгуру пък трябва да се появи съвсем скоро от торбичката на майка си, която е албинос. Не е ясно обаче дали бебето също ще бъде бяло.

На бял свят се очаква скоро да се излюпят и щрауси ему. Въпреки че тук е зима, птиците се водят по биологичния си календар и снасят яйца, както в Австралия, където в момента е лято. Преди два дни се появили първите за тази зима тюркоазени на цвят яйца.

„Половината от яйцата не успяваме да ги спасим. Тези, които оцелеят, ги поставяме инкубатор. Люпят се при специални условия, около 50 дни, и след това излизат малките щраусчета, които се развиват в течение на 2-3 години и стават големи ему”, допълни Кръстьо Дъбов.

 

 

Снимка: NOVA