close
България

КНСБ: Над 400 000 българи работят за минимална заплата

pari-zaplata

Близо една четвърт от наемните работници (около 600 хил. души) получават заплата под средната за страната. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От тези 600 хил., 403 хил. са работещите на минимална работна заплата, като концентрацията на хора, наети на минимално възнаграждение е най-висока в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството – около 24-25 на сто.

По думите на Димитров увеличението на наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството е с два пъти повече през тази година спрямо миналата, когато те са били 17 на сто. Той посочи, че това може да знак за „посивяване“ на сектора.

Два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин, каза още той.

От КНСБ посочиха, че исканията им от бюджета на държавата за догодина са удовлетворени от изпълнителната власт наполовина. Той припомни, че общите искания на КНСБ за допълнителни средства са били за малко над милиард лева, аса получили малко над 600 млн. Допълнително.

Повече повече от половината от парите са за средното образование, 160 млн. лева – за сектор „Сигурност“, а останалите за държавното управление.

Най-ощетеният сектор според КНСБ е земеделието.

Синдикатът заяви, че ще продължава да настоява за стартова заплата за висшист от 700 лева и за минимална работна заплата поне 50% от средната работна заплата. /bTV