close
България

Митнически служители запознаха над 200 ученици от град Карнобат с рисковете от наркотиците

1522393192

Началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница Аерогара София г-н Стефан Бакалов и неговият екип, заедно със специално обученото митническо куче Епси, гостуваха на учениците от град Карнобат по покана на Районен съд – Карнобат.
Инициативата е в изпълнение на съвместна образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2017/2018 г.
Участваха над 200 ученици от 4-ти до12 -ти клас от всички четири училища на територията на града. Събитието протече в няколко части – в залата на читалище „Димитър Полянов“ и на площада пред читалището, след което продължи в СУ„ Христо Ботев“. Председателят на съда Татяна Станчева- Иванова запозна присъстващите с инициативата и благодари на Агенция „Митници“ и на ръководствата на училищата за участието.

Началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница Аерогара София Стефан Бакалов запозна учениците с функциите и дейността на митническите служители в борбата срещу наркотиците, какви са видовете наркотици, рисковете за здравето и живота от употребата им. Учениците влязоха в ролята на митничари и тестваха с полеви наркотест различни наркотични вещества. Запознаха се с техники за самоотбрана и получиха полезна информация как да се предпазват от опити за „зарибяване“ с наркотични вещества.

Стефан Бакалов отговори на много въпроси на учениците, свързани с откриването на различни видове наркотици и как се обучават митническите кучета.

На площада пред читалището, митническото куче Епси демонстрира откриване на наркотик в пътнически чанти чрез проиграване на реални ситуации, в които участваха и ученици. Това предизвика много емоции и желание от всички ученици да се включат в демонстрациите.

С настоящата инициатива, за пореден път Районен съд – Карнобат заяви своята ангажираност към информиране на подрастващите относно вредите за здравето, произтичащи от употребата на наркотици от една страна, а от друга да покаже, че разпространението им е престъпление.