close
България

Награда за 38-годишен кръводарител от Сливен на Национална конференция по хематология

680x250_2017

На 29 и 30 юни в София, под патронажа на Министъра на здравеопазването,  се провежда 57-ма Национална конференция по трансфузионна хематология . На нея ще бъде направен отчет за дейността на всички отделения и центрове по Трансфузионна Хематология. Ще се приеме програма за развитие на трансфузионната система в България и ще се обсъдят някои промени в Еропейските директиви. Ще бъдат наградени  кръводарители и организации. За поредна година сред тях има  представител на Сливен – Георги Маврудчиев, на 38 години.

Логото на тазгодишния Световен ден на Кръводарителя е „Не чакай да дойде бедствието! Какво можеш да направиш? Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”. Този призив е нужен, защото здравето и живота на много хора са засегнати от извънредни ситуации всяка година. Спешността увеличава търсенето и прави доставката на кръвни продукти предизвикателна и сложна.

Всеки ден близо 500 души в България  имат нужда от кръв. За 2016г. броят на кръводарителите в цялата страна е 165 000. От тях в Отделението по Трансфузионна Хематология на МБАЛ”Д-р Иван Селимински”АД са дарили 3565 души. Адекватното снабдяване с безопасна кръв може да бъде осигурено чрез доброволно и безвъзмездно даряване. Статистиката сочи, че 30 процента в България са доброволните кръводарители, а 70 процента са родовите. Промяна може да има при ангажиране на цялото общество  и най-вече чрез осъзнаване на необходимостта от кръводаряване.

Благодарим на всички ,които се чувстват съпричастни !