close
България

Наградиха отличените в конкурса за изработване на кукерски маски, организиран от крепост Туида в Сливен

0

Патрисия Дренска от 4а клас на ОУ „Димитър Петров“ в Сливен зае първото място в конкурса за изработване на кукерски маски, който беше организиран от екипа на крепост Туида. Тя и останалите отличени бяха наградени на официална церемония днес.
Второ място заеха Деница Калчева и Николай Николаев от 5 клас на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Третата позиция е за Марин Чолаков от 3б клас на ОУ „Панайот Хитов“. Специалната награда от екипа на крепост Туида е за 12-годишната Румяна Сашева от 5в клас на ОУ “ Братя Миладинови“.

Всички участници в конкурса получиха грамоти.

Изработените маските са подредени в изложба в Посетителския център на крепост Туида. Изложбата ще продължи до 5 март 2017 година.

Ръководителят на крепост Туида Мая Иванова благодари за участието на учениците и отбеляза, че всички маски са уникални и заслужават награда. „Децата трябва да знаят и да помнят традициите. Конкурсът целеше точно това – да провокираме любопитството им и да ги накараме да научат повече за традицията. Пожелаваме на всички участници да продължават да бъдат все така креативни и любознателни, а на техните родители и учители отдаваме признание за насърчаването и подкрепата“, каза Мая Иванова.

Конкурсът на тема „Кукерски маски“ беше обявен от Средновековна крепост „Туида“ в началото на месец февруари. Той се проведе по повод обичая Сурва и съпровождащите ги маскарадни игри в България.