close
България

Над 2000 подписа са събрани за местен референдум срещу изграждането на бежански център в Бояново

boqnovo

Подписката в елховското село Бояново, която започна в неделя в Ямбол вече е събрала над 2400 подписа. Намерението на организаторите е да организират референдум за неизграждане на такива центрове на територията на всяка отделна община в областта. Необходими са 6000 подписа.
Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Цветан Еревански от инициативния комитет за свикване на местен референдум. Подписи ще се събират в продължение на 3 месеца, като вече е уточнено, че, ако се състои, допитването ще има няколко въпроса: Дали хората желаят кметът да прави центрове за интегриране на бежанци на територията на дадената община; дали желаем областната управа да прави референдуми за такива въпроси, които касаят сигурността на гражданите; дали желаем бежанците да бъдат екстрадирани незабавно извън България. Това са.

Не желаем да има център в нито едно кътче на България. Засега правим референдума на едно място, но имаме амбиция след това да продължим – може би за национален референдум.

Еревански е категоричен, че не типът на лагера – отворен, затворен или от семеен тип е проблемът, а заплахата за сигурността на хората. По-малко от 10% от бежанците в лагерите са от Сирия, изтъкна той.

Политологът Даниел Смилов заяви, че намерението за организиране на такива референдуми „звучи като политически проект, който надскача местната политика, надскача и въпроса с някакъв конкретен бежански лагер:

Очевидно е, че зад всичко това има някаква обща визия какво да се прави с бежанците и тази визия съвпада с това, което говорят определени политически партии. Не говоря в организационно отношение, просто има абсолютно съдържателно съвпадение между тези политически визии. Оттам се очаква и да има някаква координация.

Голяма част от афганистанците ще бъдат репатрирани. България е от страните, котио репатрират доста хора, така че голяма част от страховете на хората са неоснователни, изтъкна политологът, според когото кризата с бежанците не е толкова тежка, а се използва от партии и медии:

Очевидно със сирийските бежанци няма проблем. Дори човекът, с когото разговаряхте каза, че той приема нашите задължения да се отнасяме като към бежанци към тези хора. Така че поне няколко хиляди души трябва да бъдат настанени, първо в лагери, а, след това, по някакъв начин, да бъдат настанени в страната. Това е проблемът, с който трябва да се справим. Той е проблем абсолютно решим. Всъщност България има достатъчно ресурси и собствени и от ЕС, които сме получили за това. Не е никакъв социален проблем настаняването на тези хора.

Най-важното, което трябва да очакваме от предстоящия КСНС е насрочване на дата за изборите и хоризонт какво ще се случи дотогава, допълни Смилов. Народното събрание може да реши част от нерешените проблеми, тъй като няма да бъде разпуснато веднага, допълни той.

Експертът припомни рисковете пред мажоритарната избирателна система , която дава сериозен бонус на големите партии. Въпросът трябва да бъде разгледан сериозно, но, при промяна на изборните правила, парламентът не е длъжен да приеме дословно предложението, тъй като референдумът не е достигнал прагът за задължителност, допълни той.