close
България

Най-големият жилищен кораб в света ще акостира в Бургас

korab

Най-голямата частна жилищна яхта „The World” заяви посещение на пристанище Бургас за 2021 г, съобщиха от порта. По предварителни планове на собствениците корабът ще пристигне в Бургас на 16 май и ще остане 3 дни в бургаското пристанище. Любопитното е, че „The World” е най-големият частен круизен кораб. Яхтата е жилщна общност и е собственост на жителите му.

Собственици на апартаментите и студията са сравнително малката група от много богати пътници. Жителите, му от над 40 страни, живеят на борда, тъй като корабът пътува, оставайки в повечето пристанища няколко дни. Някои от собствениците предпочитат да живеят на борда постоянно, други го посещават периодично през годината или пък отдават под наем апартаментите и студиата.

Средно между 150-200 пасажери и техните гости обитават кораба, а за тях се грижи персонал от 280 души. Най-големият луксозен жилищен кораб в света е собственост на 142 различни семейства от 19 държави. Жителите на кораба планират маршрутите на круизите съвместно с капитана и решават кои дестинации да посетят.

„The World” разполага с 12 палуби и 165 жилища – апартаменти и студиа. На борда има голямо лоби, четири ресторанта, три бара, цигарен салон, бутик и шоурум, магазини за хранителни стоки и деликатеси, фитнес център, билярдна зала, голф симулатор, тенис корт в пълен размер, писта за джогинг, спа център, плувен басейн, кино, театър и библиотека.

Годишно корабът посещава около 100 пристанища по 2-3 дни престой в 30 страни на шест континента с експедиции до някои от най-екзотичните кътчета на света, включително Антарктида и Гренландия.

Оператор на частния луксозен круизен кораб е „ResidenSea”. Компанията има политиката да не разкрива кои са купувачите на жилищата, а всички корабни студиа и апартаменти с 3 спални са продадени.

Но винаги има шанс някой собственик да реши да продаде, и ако си мечтаете да станете собственик на жилище в „The World , трябва да знаете, че таксите за корабоплаване (в зависимост от имота) започват от 60 000 до 300 000 щатски долара годишно.

Те обхващат екипаж, гориво, поддръжка, пристанищни такси, храна. 8 милиона щатски долара е входната такса. Тази сума ви купува лизинг, който изтича в далечната 2052 година. За август 2021 г. в Бургас е заявено посещение и на луксозния лайнер „Symphony” на компанията „Cristall Cruises”.