close
България

Небрежност при боравене с отоплителни уреди е най – честата причина за пожари през зимата в Сливенско

pojar

Небрежност при боравене с отоплителни уреди и недобрата им поддръжка са   най – честите причини за пожари през зимата, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен комисар Владимир Демирев, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен. Според него много хора в началото на отоплителния сезон пропускат да проверят състоянието на комините си и те след дълга употреба отлагат сажди, които понякога се запалват.

„Ако коминът е в стара къща, в много случаи има и строителни неизправности. Някои строители са подпирали гредите на покрива в комина и в следствие на запалените сажди се запалват гредите и оттам започват да горят и покривите“, обясни Демирев.

Той е категоричен, че е задължително хората да огледат комините си и да ги почистват и тогава да използват отоплителни уреди на твърдо гориво. При запалване на саждите се получава и напукване на стените на комина, което дава отражение при съседите на по-горните етажи. Често за разпалване на твърдото гориво се ползват гуми и пластмаси, които след разпалване се разтичат и също се предизвиква пожар. Чести са и сигналите за пожари на контейнери за смет. Причината за това е, че хората, след като почистят отоплителните си уреди на твърдо гориво не загасят пепелта и има жарава. След като я изхвърлят в контейнера, той се подпалва”, допълни Демирев. Според него пожарите предизвикани от ел. уреди са не толкова от неизправност, колкото от невнимание на гражданите.