close
България

Област Сливен е на второ място в страната по болни от сифилис

izsledwaniq-probi-kryv

Област Сливен е на второ място в страната по болни от сифилис. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен д-р Антонина Нинова, специалист по Кожни и венерически болести към Центъра в Сливен.

През 2016 година са лекувани от сифилис 13 деца до 18 години, а общият брой на заразените е над 100. Децата са били със заразни форми на заболяването. 34 нови болни от сифилис се водят на отчет в Кожно-венерическия диспансер в Сливен от 2016 година.

Причините за високия брой болни от сифилис в областта са различни. Това са и голямата концентрация на ромско население, и бежанският лагер, разположен в Новозагорско, наркоманиите – включително и венозната употреба на наркотици, високият брой проституиращи у нас и в чужбина са сред рисковите фактори, водещи до толкова голям брой болни от сифилис. След поставяне на диагнозата се пристъпва към лечение. Предимно се използват антибиотици. Част от пациентите с венерически заболявания се диспансеризират и подлежат на наблюдение. Незащитеният секс и безразборните полови контакти са друга основна  причина за разпространението на болестта. Основен защитен фактор срещу венерическите заболявание е превенцията. А това е използването на презерватив. Нито едно друго предпазно средство не е ефективно в борбата срамните болести и СПИН, поясни д-р Нинова.