close
България

ОДМВР и БЧК в Сливен отбелязаха 20 ноември

img_6190

Областната дирекция на МВР и Българският червен кръст в град Сливен отбелязаха днес Световния ден за възпоменание на жертвите от  пътно-транспортни произшествия със съвместна  акция в района на едно от най-натоварените кръстовища в град Сливен между  булевардите „Бр.Миладинови” и „Хаджи Димитър”. В рамките на 1 час, от 11,00 до 12,00 часа,  водачите получиха информация за актуалното състояние на пътния травматизъм на територията на област Сливен.

Само през месец октомври по пътищата на област Сливен са убити 8 и ранени 13 човека. По общини  статистиката изглежда така:

убити       ранени

Сливен                       3                  6

Нова Загора              2                  4

Котел                          1                  2

Твърдица                   2                 1

От началото на 2016 до края на октомври са станали 138 тежки ПТП с 21  убити и 194 ранени.

От загиналите през първите 9 месеца на 2016 г. при тежки ПТП  6 са водачи, 4 пътници, 3 пешеходци.

Според вида на ПТП най-много са настъпили при сблъскване между МПС странично, докато най-висок е броя на ранените при сблъскване между МПС челно. Най-много убити има при преобръщане на МПС извън пътното платно.

Най-голям брой  ПТП са настъпили по вина на водачите на МПС, като в резултат на това са загинали 12 души и са ранени 180. Основната причина е несъобразената скорост с пътните условия, като вследствие на това има най-висок брой убити. Вследствие употреба на алкохол от водачи на МПС са настъпили 28 ПТП с  6 ранени.

Най-опасното място е пътния уличен участък, където в населените места са станали 296 ПТП, от които има 4 убити и 46 ранени, а извън населените места има 134 ПТП, при които 8 убити и 95 ранени. Най-висок е броя на убитите и ранените на възраст от 25 до 64 години независимо от вида на участника.

Най-опасните булеварди и улици в град Сливен са “Банско шосе” и “Цар Симеон”. Най-опасно е кръстовището между булевардите “Панайот Хитов” и “Стефан Стамболов”.

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия се отбелязва всяка втора неделя в месеца.  На 20 ноември за поредна година отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им. Напомняме, че резултатът от високата скорост, алкохолът, нарушенията и арогантността на пътя е фатален, че зад цифрите на черната статистика стоят човешки животи и съдби.

Спазването на правилата за движение не е досадно задължение – то  спасява живот.