close
България

Окончателно: 2 януари 2017 г. ще бъде почивен

kalendar

2 януари 2017 г. ще бъде почивен ден. Това стана възможно, след като депутатите гласуваха на второ четене поправките в Кодекса на труда, които определят новия ред на определяне на почивните дни и празниците.

Така занапред когато празниците се падат през уикенда, то за неприсъствен ще се счита първият и/или вторият ден от новата седмица. Идеята е, когато празникът е и през събота и неделя, да получим по един почивен понеделник и вторник.

Правителството вече няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно като неприсъствени дни за оказване на почит, за честване на професии и оказване на признателност, решиха още депутатите. Текстовете бяха приети с подкрепата на 93 от народните избраници, 4 бяха против, а 16 се въздържаха.

Приетите промени предвиждат когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. През 2017 г. неработни дни ще бъдат 2 януари; 3 март; 14 и 17 април (разпети петък и понеделника след Великден); 1, 8 (понеделникът след Гергьовден) и 24 май; 6 и 22 септември; 25 и 26 декември.