close
България

Оставиха зад решетките сливналия, обвинен в опит за убийство

syd

Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на Дечо Дечев от Сливен, обвиняем за опит за убийство и потвърди задържането му под стража.

Мъжът е подведен под наказателна отговорност за това, че на 18 февруари 2017 г., в село Ботево, област Ямбол, в частен дом на ул.“Огоста“ № 3, е направил опит умишлено да умъртвил Костадин К., от същото село. Дечо ударил с нож в областта на корема другия мъж. Пострадалият е бил приет за лечение в болница, като му е била оказана незабавна животоспасяваща операция. За престъплението е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

В съдебното заседание пред въззивната инстанция прокурорът изрази становище, че определението на ОС- Ямбол е правилно и законосъобразно. Защитата пледира за по-лека мярка за неотклонение, а задържаният обясни, че е извършил престъплението в опит да се защити от агресивното поведение на пияния си приятел, и че издържа сам двамата си сина.

Апелативният съд споделя изводите на първата инстанция, че обвиняемият Дечев е осъществил опита за убийство, както и за съществуваща реална опасност от укриване, поради тежестта на предвиденото в закона наказание за престъплението. Твърденията на обвиняемия за семейното му положение и грижата за двете деца към момента не са подкрепени с доказателствени материали. Ако такива данни бъдат събрани, като и доказателства за недопустими действия от страна на пострадалия може да се иска промяна на мярката за неотклонение във всеки един момент, смята въззивният състав.

В настоящия момент обаче втората инстанция счита, че са налице всички предпоставки на закона за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда и потвърждава определението на ОС-Ямбол.

Постановеният съдебен акт е окончателен.