close
България

Отварят в Бургас първото у нас предприятие за ръчно направена италианска паста

1

Инвеститор иска да отвори в Бургас първото у нас предприятие за ръчно направена италианска паста. Това е компанията „Maviglia“, стартирала през 1985 г. като малка семейна фирма. С времето тя се разраства и днес заема лидерски позиции в производството на прясна паста в Белгия и Холандия. „Maviglia“ иска да закупи 9 декара от индустриалната зона край град Българово. Прогнозната инвестиция е за около 5 милиона лева. Компанията обяви, че ще стартира с 10 работника, с опция да ги увеличи до 40. Нейният интерес към Бургас е продиктуван от стратегическото географско разположение на града и качествените зърнени култури, които произвежда регионът.

Това не е единствената нова италианска инвестиция тук. Отново в индустриалната зона край Българово стартираха подготвителните дейности по изграждане на производствената база на компанията „Стратежия“, която е производител на детайли за обувната промишленост.

През март там ще отвори врати също така центърът за търговия и сервиз на селскостопанска техника на фирма „Мегатрон“. В процес на проектиране са базите на „Интерагри България“ АД, „Генчев Агри“ ООД и Панайот Пейчев ЕООД. „Интерагри“ инвестира в търговска и сервизна база за селскостопанска техника, „Генчев Агри“ в складова база за селскостопанска продукция, а Панайот Пейчев ЕООД в производство на тръби за водопроводни, канализационни, газопреносни мрежи и складова база. Интерес към индустриалната зона в Българово е проявила и фирмата „Уником Болкан“ EООД. Нейното намерение е да изгради база за производство на игри и детски играчки върху терен от 6 декара.

Междувременно се запълни капацитетът на Промишлена зона „Север“. Там заработиха десетки малки и средни предприятия, други са в процес на изграждане. Зоната в Българово е с площ 111 декара и скоро ще бъде запълнена също. Така че Община Бургас планира развитието на следващи две индустриални зони – „Юг“ край к-с „Меден рудник“ и най-голямата като размер, около 3000 декара, близо до село Равнец.