close
България

Парламентът отмени сливането на почивни дни по празници

kalendar

Вече няма да има сливане на почивни дни, когато празник се пада през седмицата, нито отработването в събота. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Кодекса на труда.

В тях обаче е разписани, че когато празникът се падне събота или неделя, като почивен ще се зачита и понеделникът след уикенда. Така след второто гласуване на поправките, тъй като 1 януари 2017 г. е неделя, и понеделникът – 2 януари, ще бъде почивен ден.

„За“ нововъведението бяха 80 депутати, „против“ – петима, а други петима се въздържаха.

Според изчисленията по новите правила ще има 248 работни дни през 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Много работодателски организации обаче са против, тъй като всъщност се намалява броя на работните дни, които при сегашните правила на сливане на почивки през 2016 г. са 251, или с три повече.

Очаква се на второ четене да има промяна, свързана и с правото по КТ на Министерския съвет да обявява и други почивни дни, което всъщност позволява последващи решения за сливане на почивни дни, или още по-големи почивки.

Парламентът прие на първо четене и поправки в КТ, с които се премахна т. нар. социален дъмпинг при командировки. Въвеждат се изисквания работодателите да осигурят на командированите в чужбина работници и служители най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава. Става въпрос за максималната продължителност на работата и минималната продължителност на почивката, минимален брой платени почивни дни, минимални ставки на заплащане, включително за извънреден труд. /24chasa.bg