close
България

Пижо, Пенда и Баба Марта ще връзват мартенички на бургазлии навръх празника

martenica

На 1 март на спирката на автогара Юг и спирката на Операта, в 12часа,  деца от Театрална школа „Детско царство“ към ЦПЛР- Бургас, облечени като Пижо, Пенда и баба Марта ще подаряват на жители и гости на града ни  мартенички.

Над 500-те мартеници, които ще бъдат раздадени на празника, са изработени от сръчните ръце на деца от 28  бургаски детски градини, от ОП „Морски знаци и ЦПЛР- Бургас.

Кампанията за изработване на мартеници от малчугани  от детски градини за гражданите на Бургас се провежда за първи път по инициатива на Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Идеята на ЦПЛР е да накара децата от ранна възраст да развият у себе си желание за  благотворителност и доброволчество. Повечето от мартениците са уникати, изработени от природни материали, съчетани с креативни идеи.

Всяка детска градина ще получи грамота за участие от Община Бургас.

180 от изработените 500 мартеници ще бъдат дарени на Посолството на Република България в Словашката република.

Поводът е прием по повод Националния празник на страната ни – 3 март, на който по традиция  Посолството подарява на присъстващите по една мартеница- символ в българските традиции на настъпващата пролет, носещ пожелание за здраве, плодородие, чистота и щастие. Част от мартениците посолството ще дари на Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава за радост на децата.