close
LifeStyle

Последната минута на 2016 г. ще е 61 секунди

nova-godina

Дългата новогодишна нощ ще трае една секунда повече тази година и това ще бъде бонус за всички празнуващи на планетата, съобщи Франс прес, цитирана от vesti.bg.

За всички страни по света минутата между 23:59 и 00:00 по Гринуич ще трае с една секунда повече и ще наброява 61 сек. вместо 60.

Така че тази година обратното броене ще изглежда така, преди посрещането на 2017 – 5,4,3,2,1,1 – ЧНГ!

Допълнителната секунда служи за изравняването на „астрономическото време“, което е свързано с въртенето на Земята и официалното часово време, което се измерва с абсолютна точност с помощта на атомни часовници от 1967 г. насам.

„Естественото“ или „астрономическото време“, определяно от въртенето на Земята около Слънцето, отчитащо редуването на дните и нощите, не е постоянна величина.

Нашата планета има склонност да се забавя в орбитата си заради гравитационното въздействие на Луната и на Слънцето, като едва забележимо удължава дните на земляните.

Поради тази причина от време на време трябва да се нагласяват часовниците ни. На всеки 18 месеца трябва да забавяме часовниците си с една секунда, за да „изчакаме“ Майката природа.

Това вече се е случвало 26 пъти от 1972 г. насам.