close
България

Пострадалите от градушките ще получат компенсации още тази година

jytva

Земеделците, чиято реколта беше унищожена от градушките, ще получат компенсации още тази година. Това обеща министърът на земеделието Румен Порожанов по време на Консултативния съвет по зърното, предава БНР.

До момента 251 фермери са подали заявления за пропаднала реколта на площ от 158 хиляди декара, очаква се тези числа да нараснат неколкократно. Броят на комисиите, които ще проверяват пораженията е увеличен, съобщи Порожанов.

Започнаха да работят още на другия ден, така че всеки от земеделците, който има пропаднали площи да може да бъде посетен, да бъде изготвен протокол.

За по-голяма обективност в комисиите ще участват и представители на браншови организации. Компенсации ще има само за 100% пропаднали площи. По регламент те се изплащат следващата година, тъй като целевите пари за тази година са разпределени

Но разбира се, в едно или друго направление, може да се очакват икономии, така че да видим какво можем още тази година да финансираме, а не да чакаме краят на годината. В момента, в който имаме визия, това ще стартира своевременно.

Земеделците, които не са застраховали земите си, получават по малка държавна помощ като компенсация.