close
България

Правителството издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

kristalina-georgieva

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова.

Той обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни.

„Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура“, посочи премиерът преди правителственото заседание в сряда.

При гласуването в Съвета за сигурност на ООН в понеделник кандидатурата на Ирина Бокова бе подкрепена от шест страни, седем бяха против, а две гласуваха „без мнение“, докато в предишния вот преди около две седмици Бокова бе пета с резултат 7/5/3 гласа. Вотът бе решаващ за Бокова, след като премиерът Бойко Борисов съобщи в аванс, че ако не се класира сред първите двама, правителството може да оттегли подкрепата си за нея. На 13 септември Борисов дори призна, че ако Бокова била кандидат на партията му, отдавна е щяла да бъде „отзована“, тъй като не се представя задоволително.

Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на Запада.

Бокова: Не виждам сериозна причина да се оттегля от битката за ООН

Бокова коментира в интервю за „24 часа“, че  не вижда „сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои“.

Според нея призивите за излизане от надпреварата са недостойни. Тя коментира още, че „с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище“.

„Състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсяване и позициониране на кандидатите“, посчва Бокова. Тя допълва, че има сериозни позиции, а успешният й старт не се е харесал на кръгове в България и извън нея, които са започнали негативна кампания.

„Истерична кампания за очерняне“

„Смятам, че позицията ми във всички кръгове е много сериозна, в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат. Но изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори“, заявява Бокова.

Тя посочва, че сега очаква „една трезва политическа оценка и една искрена и сериозна политическа подкрепа от страна на правителството и на българските институции“.

„Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен- и външнополитически натиск беше оказан. Кампанията срещу мен бе засилена отвътре, включително и в някои кръгове на правителството, което, естествено, отслаби позицията ми, и събуди огромно недоумение не само в Ню Йорк, в Съвета за сигурност, но и в цял свят, защото това е едно световно състезание и всяка дума тежи, всяка казана реплика има огромно значение и това постави България в изключително неудобно положение“, добавя Бокова. /mediapool.bg