close
България

Празник на виното и хляба във флората в Бургас

burgas

Винарни изби, магазини за вина и производители на домашно вино от страната ще участват в Ден на виното и хляба, чийто домакин ще бъде Експозиционен център „Флора“ в неделя.

Любителите на ароматната напитка ще бъдат зарадвани на изложението – дегустация, където всеки посетител може да пробва без ограничение десетки български вина. Ценителите ще открият качествени вина с уникален вкус и аромат от различни региони в България – каберне фран, мерло, совиньон блан, шардоне, траминер, пино ноар, мискет, ризлинг, вино от арония и др.

България е наследница на земи, имащи едни от най-старите традиции във винопроизводството в света, а виното се е превърнало в един от символите на страната ни. В християнството хлябът и виното са материалните символи на Христос. Свързването на виното и хляба има библейски и религиозен смисъл. Традиционни християнски символи, те са задължителна част от църковните ритуали и фолклорните обичаи. А когато виното и хлябът участват заедно, вкусовите резултати са интересни, не толкова познати и могат да се експериментират различни съчетания.
В неделния ден читалищни колективи освен с фолклорна програма ще се представят с хлябове, питки, гевреци, тестени изделия, млади и отлежали домашни вина.

Празникът ще продължи през целия ден и ще бъде съпътстван от изложба-базар на домашно приготвени тестени изделия от различни видове бели и пълнозърнести брашна от пшеница, ръж, лимец, елда, просо, царевица. Ще бъдат представени обредни хлябове, които се месят за различните празници от народния календар – Великден, Боговица за Коледа, обредни пити за сватба, за Архангелов ден, за Трифон Зарезан, за Гергьовден и много други семейни празници.
Празникът е съпътстван от фермерски пазар за чисти храни и продукти.

Събитието се организира от СНЦ Общности Опознаване Култура със съдействието на РЕКИЦ „Читалища“ – Бургас и Съботен фермерски пазар „Славейковото пазарче“ в Бургас.