close
България

Представят патриотична изложба в Бургас

vasil-levski

Общо 25 фотографии и репродукции на картини, илюстриращи процеса на формиране на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в., ще бъдат показани на изложба в Бургас.

Експозицията носи името „Свобода и национално съзнание“ и гостува на галерия „Георги Баев”. Всеки желаещ може да я разгледа до 28 септември, всеки работен ден от 10:00 до 19:00 ч. Изложбата разкрива основни периоди от борбата за Освобождение на България от османско иго, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Сан Стефанския мирен договор.

Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г.С.Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо на Шипка, Самарското знаме и др. Изложбата е гостувала в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон и Братислава, както и в българските градове Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, в сградата на Народното събрание на Република България.