close
България

Призрачният курорт

2

Някогашната гордост на Сливен – минерални бани, днес приличат на призрачен град. Ако човек се разходи из него, ще се натъкне на жалка картина – някогашните ведомствени почивни станции са изоставени и тънат в бурени. Някои от тях са с изпочупени прозорци и отворени врати, от които се виждат разхвърляни по земята остатъци от столове.

Според кмета на Сливен Стефан Радев причината за трагичното състояние на курорта е в различната собственост на терените и почивните станции. „Общината е собственик само на алеите, градинките и банята. Останалото като инфраструктура терени и сгради са или на частни собственици, или на държавни институции“, казва той.

По думите му общината е правила опити да предложи на инвеститори банята, но само тя не е атрактивна за инвестиции. „Тя е от средата на миналия век и тогава се е използвала за баня. Сега всеки има баня в дома си. Тя може да бъде СПА център, но към хотелска база. Никой не прави сам по себе си СПА център, а всъщност ние няма какво да предложим като развитие на такава база“, смята Радев.

И добавя, че на практика общината няма инструменти, с които да подтикне развитието на курорта, освен да разчита на държавата, която разполага с по-големи терени и така да бъдат привлечени инвеститори.

Радев е категоричен, че мястото има всички предимства да се възстанови като курорт – на десет километра е от Сливен, разположен е на стария път за Бургас, а минералната вода, освен че има достатъчен дебит да захранва почивните станции, има и добри лечебни качества – подходяща е за заболявания на чревния тракт и опорно-двигателната система.

Напълно разбита е и административната сграда на курорта. Има започнати и недостроени сгради, които също тънат в бурени.

Някогашните красиви стълби, по които почиващите са преминавали, за да отидат до чешмата с минерална вода, са полуразрушени.

Полуразрушено и обрасло в треви е лятното кино.

Ремонтирано изглежда и едното крило на рехабилитационния център на сливенската болница „Д-р Иван Селимински“, но за да се стигне до входа му, трябва да се премине през огромна локва от изтичаща отнякъде минерална вода.

В момента в курорта работи само една почивна станция на Националния осигурителен институт – Бургас. Има и няколко по-малки частни хотелчета. /capital.bg