close
LifeStyle

Пролетно етно-надиграване и кулинарна изложба се проведоха в НЧ „Хаджи Димитър” – Сливен

nad_7

Важна част от програмата на пролетния празник бе организираната кулинарна изложба „Пролет пукна, ние – не!” с вкусотии, направени от представители на читалищата в града и региона. На масите бяха подредени баница с лапад и ориз, постен ябълчник, сладка баница, копривена каша, баница с праз, бухти, погача с праз, малай, дърпана баница, солени мъфини със спанак и палачинкова торта, лападник, змийски лапад с ориз, баница с лепило, каша от лапад и яйца, тиквеник, питка със сирене и др. Председателят на ОДФ-Сливен Дора Куршумова представи пред публиката плитка змийски лапад и разказа къде расте, как се бере, как се изсушава и как се готви в различни постни и местни ястия. След това всички присъстващи опитаха от вкусните пролетни ястия, а за жените, които ги бяха приготвили, имаше грамоти и награди.

В пролетното етно надиграване взеха участие танцов ансамбъл „Веселие” при ОУ „Хаджи Мина Пашов” – Сливен, детско-юношески състав „Здравец” при читалищата в селата Гавраилово и Селиминово, и танцов състав при читалище „Пробуда” – с. Оризаре. Те представиха последователно северняшки, шопски и цигански танци. След това се проведе забавно състезание, в което три двойки трябваше да се надиграват в изпълненията на ръченица и кючек. Победители нямаше, защото всички се справиха повече от отлично, а музиката и сцената успяха да стопят различията между танцуващите. В края на надиграването организаторите на събитието връчиха три специални награди на детските танцови състави, които участваха в надиграването. Наградата на публиката отиде при състав „Здравец” от селата Гавраилово и Селиминово.

Пролетното събитие бе част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.