close
България

Работодатели не приемат предложението за отработването на празниците

kalendar

Предложеният от Министерството на труда и социалната политика законопроект за промяна на Кодекса на труда не води до премахване на практиката Министерски съвет да слива празниците с уикендите и после да се отработва. Точно обратното – почивните дни се увеличат с още два, три или четири годишно, в зависимост от това колко празници се падат в събота или неделя. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по Нова телевизия, цитиран от пресцентъра на Асоциацията по повод официалното предложение на социалното министерство за промяна в Кодекса на труда.

Велев припомни, че четирите работодателски организации са се обърнали преди време към парламентарните комисии по икономика и по правни въпроси с предложение да бъде премахната разпоредбата в Кодекса на труда, според която Министерски съвет има правомощия да размества почивните дни през годината.

„Този текст трябва да отпадне, за да се спре с административната практика да се сливат празниците във вторник и четвъртък с уикенда и после да се отработват в събота. Това води до загуби за икономиката“, посочи Велев. „Практиката сочи, че не се и възстановяват хората, а по-скоро се изнервят в дългите опашки по магистралите. В събота не се работи добре, а само един ден почивка при 6-дневна работна седмица не е достатъчно за възстановяване“, обясни председателят на АИКБ.

Според Велев в проектозакона на МТСП спорният текст не е премахнат, но за сметка на това е добавена нова разпоредба, според която когато официалните празници се падат в събота или неделя, се почива и в първия работен ден след тях.

„Ако това се приеме, всъщност почивните дни ще се увеличат средно с 3 дни през годината. Един вид отпуската ще е 23 дни, а не 20“, заяви Васил  Велев.

„Намалението на работните дни с 3 дни в годината означава около 1% по-малко произведен брутен вътрешен продукт, 360 млн. лв. по-малко приходи в бюджета и 1% по-ниска годишна заплата „, посочи още Велев. Той припомни анкета на АИКБ, проведена сред членовете й, според която 65% от фирмите са категорично срещу сливането на празниците с уикендите и само 12% подкрепят тази практика.

Васил Велев обобщи позицията на АИКБ така: „Настояваме през годината  да се почива тогава, когато е празник, и да се работи, когато е делник. На централно ниво не трябва да се прави нищо друго, но ако по места колективите искат да почиват повече дни, да го направят за сметка на отпуските“, заяви Васил Велев.

АИКБ е изпратила отрицателно становище до Националния съвет за тристранно сътрудничество по предлаганата от МТСП промяна в Кодекса на труда. /investor.bg