close
България

Росен Плевнелиев и Румен Радев се срещат днес

prezident

Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря следобед с избрания за нов държавен глава Румен Радев. Двамата ще се срещнат в президентството в 14.00 часа.

Първата среща на Плевнелиев и Радев след изборите ще бъде в кабинета на държавния глава на „Дондуков“ 2. Още вчера настоящият президент каза, че иска да запознае наследника си с организацията и работата на президентската институция:

Да започнем да работим заедно. Като държавен глава аз си поставих приемствеността и надграждането като основен приоритет на президентската институция и много бих се радвал това да продължи и занапред. Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа за текущите задачи по структурата, по организацията… и аз мисля, че това ще бъде добър сигнал и към гражданите.

Вероятно Плевнелиев и Радев ще обсъдят и политическата ситуация след депозираната от премиера оставка на правителството. При гласуването ѝ в парламента Росен Плевнелиев трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание, в опит за съставяне на кабинет в рамките на 43-ия парламент. ГЕРБ и БСП – двете най-големи партии, вече декларираха, че ще върнат мандата и няма да съставят правителство в настоящото Народно събрание. Третата възможност по Конституция е държавният глава да връчи мандат за съставяне на кабинет на парламентарна парламентарно представена партия по свой избор. Ако и тя не успее да формира правителство, президентът трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне парламента и да насрочи нови избори, но тъй като до края на мандата на Плевнелиев остават по-малко от три месеца, по Конституция той няма право да разпуска Народното събрание и ако назначи служебно правителство, то трябва да работи с настоящия парламент. /БНР