close
България

Спокойна сутрин след погрома в Харманли

harmanli

Спокойно, но с изключително голямо полицейско присъствие започна денят в бежанския център в Харманли, където вчера първо по обед, а след това и вечерта мигрантите се вдигнаха на бунт. Причина за него стана карантината, под която беше поставен обектът заради страховете на хората от града, че може да плъзнат зарази.

Във вътрешността на лагера бяха издигнати барикади от кофи за боклук и запалиха огньове. Властите отговориха с водни оръдия, стоп и халосни патрони.

Равносметката към момента – 40 души в ареста и 24 пострадали полицаи. В социалните мрежи се появиха снимки, които показват и пребити чужденци. Според тях полицията е била наред и са пострадали и хора, които не са хвърляли камъни по органите на реда и даже са се опитвали да спрат безредиците. Към момента тази информация няма как да бъде потвърдена. Няколко мигранти са минали през спешния портал с леки наранявания.

Напрежението в бежанския лагер нарасна на третия ден, след затварянето му. Над 3000 чужденци останаха под ключ, за да бъдат преглеждани, диагностицирани и лекувани. Лекари в лагера обаче и до днес няма.

В Харманли наблюдават случващото се в центъра със страх. Опасенията на местните вчера бяха, че бунтът може да излезе извън пределите на обекта. Заради бързата намеса на полицията, това не се случи.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип, увери той. /bTV