close
LifeStyle

Стадо от диви прасета плува в морето до Созопол

divo-prase-v-cherno-more

Стадо от 10 диви прасета е снимано да плува във водите на Черно море. Видеото е на бургазлията Пламен Пенков и е от края на септември, но сега набира популярност в социалните мрежи. В над 9-минутния клип, който е качен в You Tube, се вижда как глиганите плуват с изумителна скорост, почти равна на рибарска лодка с извънбордов двигател. Кадрите са заснети на юг от Созопол около Маслен нос. Авторът на любителското видео проследява прасетата до излизането им на брега, след което те хукват към Странджа.

“Глиганите са отлични плувци, но в случая най-вероятно някой ги е подплашил от брега и те са избягали навътре във водите на Черно море”, каза зам.-директорът на Държавно горско стопанство – Кюстендил, Бисер Дачев пред „24 часа“. Иначе нямало причина да отиват там. Подобен случай е имало и през 2007 г. в курорта Златни пясъци, когато глиган излезе от морето и плаши стотици туристи. До този момент обаче никой не беше снимал цяло стадо да плува в Черно море. Съвсем различно стоят нещата за Дунав, защото често дивите прасета преплуват реката и мигрират между Румъния и България в търсене на храна.

“Някои от островите в Дунав дори се обитават от диви прасета, а и те са на по-близки разстояния и не е проблем глиганите да достигнат до тях”, коментира Дачев. Преди години дори стадо от 30 прасета “нападнало” Силистра. Предполага се, че високите води на Дунав ги подплашили и те доплували от съседните острови до брега. Тогава един от глиганите влязъл в къща, след като прескочил ограда с височина 1,5 метра. Други от прасетата стигнали до болницата, хукнали по централните улици и до граничния участък. Дивите животни счупили витрина на тотопункт и дори фара на полицейски автомобил.