close
България

Съобразителна сливналийка и служители в банков офис спасиха две жени от телефонна измама

telefonni-izmami

 

През вчерашния ден в дежурната част на РУ-Сливен са постъпили пет сигнала от граждани на град Сливен, че спрямо тях е направен опит за телефонна измама под претекст, че помагат на органите на реда.

Около обяд е получено обаждане от близък на 56-годишна жена, от сливенския квартал “Ново село”, която е била въвлечена в измамната схема. Тя е събрала всичките си спестявания и ценности, сложила ги е в чанта и ги е хвърлила през терасата на кооперацията, в която живее. В този момент наблизо минавала  52–годишна жена, която видяла изхвърлената чанта на улицата и след като погледнала съдържанието разпознала вещи, принадлежащи на нейна съседка.

По същото време в банков офис в град  Сливен възрастна жена е направила опит да изтегли всичките си спестявания, но бдителните служители заподозрели, че е възможно жената да е станала жертва на измама. Те успели да я разубедят, като по-късно тя описала случая на полицейските служители.

Измамниците са се представили като служители на реда, съответно като “полковник” и “главен комисар”. Мнимите полицейски служители убеждават жертвата, че трябва  да помогне на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на телефонни измамници. В хода на разговора жертвата е принудена да предостави наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на престъпниците, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати.

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат бдителни и да предупредят свои близки, възрастни хора, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, за възможността да станат жертва на този вид измама.