close
България

Тридневният празник в град Котел и по телевизията

kotel

В неделя (9 юли) от 17:00 часа предаването „Пътувай с БНТ 2” ще излъчи най-интересните моменти от второто издание на Фестивала на котленския килим. Тридневният празник в град Котел привлече килимари и майстори на занаятите от цяла България.

Близо 10 хиляди  гости от страната и чужбина събра балканското градче в дните на фестивала,  който се провежда под мотото „Живият огън на традицията – символ и ритуал”.

Посетителите имаха възможност да гледат на живо как се тъкат прочутите котленски килими, а по-сръчните можеха и сами да се включат в създаването им.

Празникът на котленския килим е и място за демонстрация на кулинарните умения на майсторите от четирите основни етноса в региона – българи, каракачани, роми и турци. На специално обособени места в парк „Изворите”, където се проведе фестивала, гостите се запознаха с бита, начина на живот и характерното облекло на различните етнически групи.

Акцент в програмата беше концертът на Теодосий Спасов – почетен гост на събитието и възпитаник на котленското фолклорно училище. Възстановка на русалийски ритуал и оригинален нестинарски танц допълниха богатата фолклорна програма. /radio.slivenbg.net